Team SD Worx in topvorm richting Durango-Durango Emakumeen Saria

Team SD Worx in topvorm richting Durango-Durango Emakumeen Saria

“We willen Van der Breggens zege verdedigen”

16/05/2022

Demi Vollering leverde afgelopen weekend een huzarenstukje af door alle drie de etappes in Itzulia Women op haar naam te schrijven. Lang kan ze er evenwel niet van genieten, want dinsdag staat er met Durango Emakumeen Saria al een nieuwe WorldTour-wedstrijd op het programma. “Dat ik iets heel bijzonders heb neergezet, besef ik nog niet echt. Maar ik heb geen tijd om er bij stil te staan. We gaan immers voor vier zeges op een rij”, zegt Demi Vollering. Al blikt ze nog kort even terug op haar bijzondere driedaagse in een interview. 

Gekoppelde rensters: Demi Vollering

Het Spaanse programma kon niet beter beginnen. Had je je zegetocht zelf zien aankomen? 
Vollering: “Niet op die manier. Toen ik het rittenprofiel bekeek, besefte ik wel dat het drie interessante wedstrijddagen zouden worden omdat ze binnen mijn mogelijkheden lagen en binnen die van het team. We kwamen met slechts vier rensters aan de start, maar we hebben het er samen prachtig van afgebracht. Tot diep in de finale zaten we er met zijn vieren nog bij.”

Heb je veel reacties gehad op je dominante optreden?
“Zeker, waarschijnlijk omdat het best uitzonderlijk is om drie dagen op rij te winnen. Al dringt het nog niet echt door bij mij. Dit is toch een prestatie waar ik de rest van mijn leven trots op kan zijn.”

Wanneer besefte je dat je het algemeen klassement kon winnen?

“Vrij snel schoot dat al door mijn hoofd. In de eerste rit zat ik samen met Ashleigh Moolman-Pasio in een mooi kopgroepje, maar we werden terug gepakt. Toch panikeerde ik niet. Niamh Fisher-Black en Anna Shackley deelden een prik uit, waarna ik voelde dat het moment gekomen was om iets te proberen. Al dacht ik wel meteen: het is best nog lang vlak, ze zullen me in het vizier houden. Gelukkig sloot Pauliena Rooijmakers aan. Zij rijdt altijd goed mee. Achter me deden mijn ploeggenoten prima afstopwerk. Daar lag de basis van mijn eindzege.”

Wat was je doel in Itzulia?

“Ik wilde gewoon leren om tactisch sterk te rijden en dat is goed gelukt. Ik probeerde ontspannen te koersen en op mijn gevoel te rijden. Dat was in de klassiekers niet altijd gelukt. Ik ging vol voor de ritzeges, zonder te veel te focussen op het algemeen klassement. Dus viel ik iedere dag aan. Je leert immers weinig bij als je gewoon in het peloton blijft zitten en de rest je volgt. Samen met de ploeg probeerde ik het spelletje te spelen.”

Je zei achteraf uitdrukkelijk tegen je ploeggenotes: I can only win because of you…
“Dat is ook echt zo. Ik hamer daar ook vaak op. Ik heb moeite met het woord kopvrouw. Dat past niet bij onze ploeg. Ik voel me daar niet altijd comfortabel bij en ik vind dat niet eerlijk tegenover de andere meiden. Ons team bestaat uit rensters die stuk voor stuk kunnen winnen. Dit is het eerste jaar waarin ik echt in die situatie kom dat er vooral naar mij wordt gekeken. Ik moet nog groeien als koerskapitein.”

Hoe blik je terug op je zegetocht in Itzulia?
“Ik haal er veel zelfvertrouwen uit voor de Tour de France. Dit is een mijlpaal in mijn leerproces. Ondanks dat ik driemaal won, heb ik toch fouten gemaakt. Achteraf bekeken was mijn aanval bergaf niet zo slim omdat al mijn ploeggenotes nog in dezelfde groep zaten. Soms zit je zo stuk, dat je te weinig achterom kijkt of dingen mist. Ik leer nog elke dag bij.”

Wat betekent deze zege voor je carrière? 
“Ik heb al enkele belangrijke stappen gezet in mijn ontwikkeling. Ik ben nog maar vier jaar prof, dat is best gek. Het gaat allemaal heel snel. Qua trainingsarbeid kan je sneller stappen zetten, maar die evolutie kan je op mentaal vlak niet forceren, ook niet qua koesinzicht. Daar moet ik nog in groeien, en dan is het een fijn gevoel dat je kunt leunen op ervaren professionals als Anna van der Breggen, Danny Stam en Chantal van den Broek-Blaak.”

Lang kun je niet genieten, want de Durango-Durango Emakumeen Saria dient zich al aan.
“Weer zo’n mooie koers, waar we als ploeg goed uit de voeten kunnen. We zijn erop gebrand de zege van Anna van der Breggen van vorig jaar te verdedigen. Toen was het ijskoud en regenachtig, nu is het heet in Spanje. Vorig jaar viel ik op het moment dat Anna de beslissende move inzette. Ik hoop dat we met de ploeg voor vier op een rij kunnen gaan. Met Niamh, Ashleigh en Anna Shackley hebben we meerdere kanshebbers. Een nieuwe zege zou het summum betekenen.”

Ontdek onze selectie hier:

Herbeleef Anna van der Breggens zege van vorig jaar hier:

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×