Niamh Fisher-Black komt in Tour of Scandinavia voor het eerst weer in actie

Niamh Fisher-Black komt in Tour of Scandinavia voor het eerst weer in actie

“Veelzijdigheid van de ploeg uitspelen”

08/08/2022

Na de Tour de France Femmes dient zich met de Tour of Scandinavia (voorheen Battle of the North) meteen al een volgende etappekoers aan. In zes dagen racet het WorldTour peloton door Denemarken, Zweden en Noorwegen, met voor elk wat wils: sprinters, punchers en klimmers. Dat blijkt ook uit de gevarieerde samenstelling van Team SD Worx: Demi Vollering, Elena Cecchini, Blanka Vas, Niamh Fisher-Black, Anna Shackley en nieuwkomerSina Frei. “Dat we zo veel verschillende kaarten kunnen uitspelen, is een voordeel”, zegt Niamh Fisher-Black.

Gekoppelde wedstrijd: Tour of Scandinavia - Gekoppelde rensters: Niamh Fisher-Black - Gekoppelde ploegleiders: Lars Boom

Op dinsdag 9 augustus luidt het startschot in Kopenhagen (156,6 km). Traditiegetrouw is het parcours van de Tour of Scandinavia heel uiteenlopend. In de eerste twee etappes door Denemarken en Zweden zullen de sprintersploegen trachten om het op een groepsspurt te laten eindigen, maar eens Noorwegen wordt aangesneden lijken de vrijbuiters en de punchers in het voordeel te zijn. “In de Tour of Scandinavia hebben ontsnappingen veelal een grote kans om weg te blijven, dus het wordt zaak om alert te zijn en de juiste opportuniteiten uit te kiezen”, aldus Niamh Fisher-Black.

Zo lijkt de vierde etappe een uitgelezen kans om een ontsnapping op te zetten. “Dat we zo’n veelzijdig team aan de start hebben, is een voordeel. We moeten van de sterkte van het team proberen te profiteren. We hebben veel verschillende kaarten om uit te spelen en dat zal nodig zijn ook, want deze ronde is vaak onvoorspelbaar. Met nieuwkomer Sina Frei hebben we iemand die vanuit het mountainbike heel technisch onderlegd is. Er zitten immers een aantal ritten bij met een technisch gecompliceerd profiel, daar zullen we de vruchten van plukken. Dit wordt ongetwijfeld een aantrekkelijke wedstrijd om te volgen.” 

Voor de 21-jarige Niamh Fisher-Black is het haar eerste race met Team SD Worx sinds de Giro Donne waar ze knap als vijfde in het eindklassement eindigde. “Zondag merkte ik al tijdens de Commonwealth Games dat mijn benen echt goed zijn. De Tour of Scandinavia werd later aan mijn programma toegevoegd, dus ik begin eraan zonder verwachtingen of druk. Dat kan bevrijdend werken. Ook kan ik de lessen meenemen die ik leerde in de Giro Donne. Daar reed ik voor het eerst zelf voor een goede notering in het algemeen klassement. Ik moest mijn mindset aanpassen. In plaats van op mijn teamgenoten te letten, moest ik voor mezelf een eigen tempo zoeken op de langere beklimmingen. In feite zoek je continu de limiet op van wat je zelf kunt aanhouden. Daar leerde ik veel uit.” 

In de voorlaatste etappe wacht zo’n langere beklimming, met 11,4 kilometer aan 6,4 % gemiddeld. “Ik kijk echt uit naar de aankomst bergop. Die rit moet Demi Vollering en mij liggen. We zijn een complementair duo. De eerste kilometers zijn erg steil en dan wordt het iets vlakker naarmate de top nadert. Als we daar samen kunnen blijven, kan dat vuurwerk opleveren. Demi Vollering keerde erg sterk terug uit de Tour de France, we kunnen dus met haar proberen om voor het algemeen klassement te gaan.”

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×