Twee op twee voor Lorena Wiebes in de UAE Tour, perfecte dag voor Team SD Worx-Protime

Twee op twee voor Lorena Wiebes in de UAE Tour, perfecte dag voor Team SD Worx-Protime

“Pure klasse maakt het verschil”

09/02/2024

Ook in de tweede etappe van de UAE Tour heeft Lorena Wiebes zich oppermachtig de sterkste getoond in de massasprint. Aan de finish was er volop tegenwind. Wiebes kwam desondanks al vroeg op kop, maar trok toch aan het langste eind. “De individuele klasse van onze laatste drie rensters maakte het verschil”, aldus sportief manager Danny Stam.

Gekoppelde rensters: Lorena Wiebes Gekoppelde ploegleiders: Danny Stam

In de tweede rit van de UAE Tour kwam er al vlug animo. Met nog 90 kilometer te gaan werd het bij de eerste beste kans op de kant getrokken. Team SD Worx-Protime zat attent mee voorin. Titelverdediger Elisa Longo-Borghini was in de tweede groep verzeild geraakt op een twintigtal seconden. Maar de angel werd uit de waaier gehaald toen wereldkampioene Lotte Kopecky tien kilometer later lek reed. Vervolgens werd het nooit meer op de kant getrokken en dus kwam er een nieuwe massasprint. Op een drietal kilometer van het einde schoof Team SD Worx-Protime op naar voren, waarna Barbara Guarischi en Lotte Kopecky sprintster Lorena Wiebes piloteerden. De strakke tegenwind maakte het Wiebes moeilijk, maar toch trok ze aan het langste eind. Goed voor twee op twee voor de Nederlandse sprintster.

“Dit was nagenoeg de perfecte dag”, blikte sportief manager Danny Stam terug. “Ons plan was om waaiers te trekken en we waren op de afspraak. Ons team zat goed mee voorin. Helaas reed Lotte Kopecky lek, dat strooide wat roet in het eten. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik niet denk dat dit het verschil in de koers heeft gemaakt. Het was nog ver van de finish en wellicht was alles terug samen gekomen. Toch is het mooi dat als je een plan maakt, dat dit ook uitkomt. En we hebben de concurrentie even in paniek kunnen brengen.”

“De tegenwind op de laatste rechte strook maakte het moeilijker om echt een goede lead-out neer te zetten”, vervolgde Stam. “Als het meer zijwind is, kan je de trein iets langer optrekken, maar met tegenwind gaat dat moeilijk. Dan ben je overgeleverd aan de individuele klasse van de twee à drie rensters. Dat Lorena relatief vroeg aanging en het toch volhield tot op de streep, toont haar individuele klasse.”

Wiebes was tevreden met de zege. “Het lange rechte stuk in de finale maakte het moeilijk. Het was soms gevaarlijk. Ik hoorde een grote valpartij naast me, dat zijn de momenten waarop je voorzichtig bent. Liv-AlUla-Jayco kwam met veel snelheid op de rechterkant. Het was moeilijk om juist te timen, maar het team deed het fantastisch. Lotte bracht me perfect. Dit was een goede dag voor Team SD Worx-Protime, met ook nog Lotte die de tussensprint won voor de bonificatiesecondes. Ik bleef in haar wiel doorsprinten zodat anderen de seconden achter haar niet konden pakken.”

Morgen wacht de etappe naar de Jebel Hafeet-klim (12,5 aan 6,1% gemiddeld). “Voor de slotbeklimming kunnen er eventueel opnieuw waaiers worden getrokken”, keek Stam vooruit. “Het is moeilijk te zeggen wat Lotte zal doen op die slotklim, maar het is zeker een goede graadmeter. Ik verwacht dat ze niet zomaar gelost wordt, al blijft het een moeilijke klim. Morgen wordt het klassement gemaakt.”

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×