Uittredend Europees Kampioene tijdrijden Marlen Reusser wil in München haar titel verdedigen

Uittredend Europees Kampioene tijdrijden Marlen Reusser wil in München haar titel verdedigen

“Wil weer boven op de 'berg’ staan”

16/08/2022

Marlen Reusser beleeft een grillig 2022. Zo etaleerde de Europees kampioene tijdrijden haar kunnen door oppermachtig de vierde rit in de Tour de France Femmes te winnen. Ze moest  in Frankrijk echter ook afrekenen met een flinke portie pech en viel letterlijk weg door een hersenschudding opgelopen bij een valpartij. Hierdoor werd haar voorbereiding op het Europees kampioenschap verstoord, maar dat neemt de ambities van Reusser niet weg. “Ik ga voluit voor die tweede titel op rij.”

Gekoppelde rensters: Marlen Reusser

In 2021 werd je Europees Kampioen tijdrijden. Wat betekent die zege voor je? 
“Die titel is echt belangrijk. Dit was na mijn tijdritzege in de European Games in 2019 de eerste internationale titel. In 2020 werd het EK in Plouay een ontgoocheling. Ik had superbenen, maar moest afrekenen met een mechanisch probleem. Toch werd ik nog derde. Op het WK eindigde ik in 2020 en 2021 eveneens o de tweede plaats en ik won zilver in de Olympische Spelen. Op het EK in Trentino had ik vorig jaar een topdag. Alles viel op zijn plaats en ik werd Europees kampioen. Dat was een ontlading.” 
 

Leef je nu met meer zelfvertrouwen toe naar het EK tijdrijden in München?
“Bij een tijdrit begin je altijd vanaf nul. Het blijft een uitdaging. Ellen Van Dijk eindigde tweede op het EK in Trentino, maar op het WK versloeg ze me met tien seconden. Tijdrijden is een discipline op zich. Soms houd ik ervan, maar soms ook weer niet.”
 

Tijdrijden gaat over dealen met jezelf. Je gaat zó diep, je zoekt continu de limiet op die je het langst kunt aanhouden. Het is een mentale uitdaging.

Marlen Reusser

Verklaar je nader.
“Het is één van de zwaarste disciplines, ten minste als je het juist doet. Tijdrijden gaat over dealen met jezelf. Je gaat zó diep, je zoekt continu de limiet op die je het langst kunt aanhouden. Het is een mentale uitdaging. Je moet van de eerste tot de laatste seconde voluit gaan, want je kunt zomaar met een tiende van een seconde verliezen. Dát maakt tijdrijden zo interessant.”

Je kon dit jaar slechts eenmaal in je trui als Europees kampioen rijden. Is dat een stimulans om hem opnieuw te winnen? 
“Zeker. Er zijn te weinig tijdritten in het vrouwenwielrennen. De WorldTour moet een waardige tijdrit toevoegen aan de kalender. Dit jaar was er enkel de proloog in de Giro Donne en de ploegentijdrit in Vargarda. Door een val in de Women’s Tour en een Covid-besmetting miste ik bovendien nog de Tour de Suisse. Daar had ik echt naar uitgekeken omdat het een volwaardige individuele tijdrit bevatte. Ook kon ik mijn nationale titels niet verdedigen. Daar baal ik van, maar er zijn ergere dingen in het leven.”

In de Tour de France Femmes pakte je een mooie ritzege, maar moest je de wedstrijd verlaten met een hersenschudding.
“Mijn voorbereiding op dit Europees kampioenschap was verre van optimaal, maar sinds ik weer kan trainen, train ik echt hard. Het aankomende EK is een nieuwe uitdaging en ik weet dat het zwaar zal zijn. Toch kijk ik ernaar uit om mijn titel te verdedigen. Om met een metafoor af te sluiten: er komt een berg aan en ik wil hem succesvol beklimmen.”

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×