Demi Vollering wint na diskwalificatie van Lorena Wiebes waaieretappe Vuelta a Burgos

Demi Vollering wint na diskwalificatie van Lorena Wiebes waaieretappe Vuelta a Burgos

“We hebben de koers gedicteerd én het afgemaakt”

19/05/2023

Spektakel vanaf de start in de tweede etappe van Vuelta a Burgos. In een rit waarin het door de wind meteen op de kant ging, dicteerde Team SD Worx de koers. Het Nederlandse WorldTeam had met Demi Vollering, Lorena Wiebes, Marlen Reusser en Blanka Vas vier rensters voorin. Samen met Trek-Segafredo dunde Team SD Worx de kopgroep verder uit. Lorena Wiebes sprintte vervolgens naar de zege, voor ploeggenote Demi Vollering. Door een diskwalificatie van de Europese kampioene pakte Vollering alsnog de zege. “Het is jammer dat Lorena zo naast de winst grijpt, maar gelukkig winnen we alsnog de rit én doen we een goede zaak voor het algemeen klassement”, maakt sportief manager Danny Stam de balans op.

Gekoppelde wedstrijd: Vuelta a Burgos - Gekoppelde rensters: Demi Vollering Lorena Wiebes - Gekoppelde ploegleiders: Danny Stam

In een geanimeerde tweede etappe van de Vuelta a Burgos was het belangrijk om vanaf de eerste minuut alert te zijn. “We hadden ervoor gewaarschuwd dat het gelijk op de kant zou gaan. Het was dus zaak om als groep zo veel mogelijk vooraan te rijden. Het gaat namelijk niet alleen om de ritwinst, maar in een klassementswedstrijd moet je overal tijd proberen te winnen. Het pakte zeer goed uit met een mooie tijdwinst. Toen het brak, vonden we in Trek-Segafredo een goede bondgenoot om de andere klassementsrensters op zo veel mogelijk achterstand te rijden”, aldus Stam.

Lorena Wiebes vult aan: “Vanaf het begin ging het er razendsnel aan toe. Er stond continu zij- of rugwind. Elke keer dat de wind vanop de kant blies, konden we de groep verder uitdunnen. Het doel was om als eerste de finale helling op te draaien, wat perfect lukte dankzij het voorbereidende werk van Blanka Vas en Marlen Reusser. Daarna zou Demi Vollering versnellen. Ik wilde in haar wiel blijven en kijken of ik het kon houden. Ik voelde echter van achteren andere rensters op komen, dus was het tijd om aan te gaan. Het was een mooi staaltje teamwork en een mooie finish met opnieuw één en twee”, zei Lorena Wiebes meteen achter de aankomst.

Helaas voor haar oordeelde de jury dat Lorena Wiebes een lijn overschreed toen ze Chloe Dygert raakte op het moment dat ze wilde overnemen van Demi Vollering. Wiebes werd daardoor gediskwalificeerd en teruggezet naar de derde plek. Ploeggenote Vollering, die in eerste instantie als tweede eindigde, kreeg zo de ritzege toegewezen. Stam: “Demi trok de sprint aan en Lorena probeerde eruit te komen. Dat ging niet op de meest soepele manier, waarbij ze Dygert raakte. Ik denk niet dat het erover was. Dit is een beslissing van de UCI-jury en die heeft altijd gelijk. We moeten dit dus accepteren. Uiteindelijk beschadigen ze ons hier niet zozeer mee, want we winnen alsnog de rit.”

“Ik onthoud vooral hoe sterk Team SD Worx voor de dag kwam. We zaten met vier voorin, dicteerden de koers en maakten het ook nog eens heel sterk af. En zeker is dat Lorena na vandaag nog meer gebrand zal zijn om morgen voor de dagzege te sprinten”, sluit Stam af.

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×