Chantal van den Broek – Blaak wil rood-wit-blauw in haar laatste jaar laten zien

Chantal van den Broek – Blaak wil rood-wit-blauw in haar laatste jaar laten zien

23/10/2024

In 2025 is Chantal van den Broek - Blaak voor het elfde jaar bij Team SD Worx – Protime. In 2015 kwam de Zuid-Hollandse bij de toenmalige Boels-Dolmans formatie. Sindsdien is ze een van de belangrijkste rensters die met grote overwinningen op het WK in Bergen in 2017, de Ronde van Vlaanderen, Strade Bianche, Amstel Gold Race, Omloop Het Nieuwsblad en o.a. Gent-Wevelgem een van de belangrijkste rensters van het afgelopen decennnium is geweest. Met haar Nederlandse titel in 2024, nadat ze in het najaar moeder van haar dochter Noa werd, bewijst Blaak nog altijd op het hoogste niveau te kunnen presteren.

Gekoppelde rensters: Chantal van den Broek-Blaak

Chantal van den Broek – Blaak is niet alleen een van de beste rensters in de ploeg van Team SD Worx – Protime, maar zeker ook een van de belangrijkste cultuurdragers. Met haar 34 jaar is haar ervaring belangrijk voor het hele team. 

Sportief manager Danny Stam zag dat het eerste jaar van ‘Blaakie’ na haar moederschap best wel een zware opgave voor haar was. “Maar zoals altijd heeft ze toch weer positieve uitschieters laten zien, zoals we van haar gewend zijn. Het is duidelijk dat Chantal nog niet klaar is met wielrennen. Ik heb vertrouwen dat we komend jaar weer veel plezier aan haar kunnen beleven. Het is mooi om haar in het rood-wit-blauw als Nederlands kampioene in de ploeg te hebben. Het afgelopen jaar kende ze veel blessures en ziektes. Hopelijk kent ze in 2025 weinig tegenslagen zodat ze de kampioenstrui weer volop kan laten zien. We hebben dan ook niet lang getwijfeld om haar nog een contract voor een jaar voor te leggen.”

Chantal van den Broek – Blaak: “2025 wordt mijn laatste koersjaar. Het zal mijn elfde jaar zijn bij deze ploeg. Ik heb het voor mezelf op een rijtje gezet of ik nog wou fietsen. Afgelopen seizoen was moeilijk voor mij. Ik had wat tegenslagen te verwerken en dat in combinatie met het moederschap, maakte dat het stroef liep. Het werd niet het seizoen waar ik op hoopte, maar het is wel een realistisch jaar geweest. Als je moeder wordt tijdens een topsport carrière betekent dat dat je eigenlijk twee jaar moet uittrekken. In de aanloop naar het NK voelde ik weer dat ik als van ouds kon trainen en herstellen. Ik ben er weer, schoot er door mijn hoofd. Die nationale titel was de bevestiging dat mijn gevoel klopte. Nederlands kampioen worden als moeder, het is een absoluut hoogtepunt in mijn carrière. Ik kan mijn laatste jaar in rood-wit-blauw fietsen, een carrière mooier afsluiten kan niet.”

“Ik ben er trots op hoe mijn man Lars van den Broek en ik dit samen managen. Het is niet vanzelfsprekend om topsport te combineren met het moederschap. En Lars werkt zelf ook nog, maar samen lukt het ons toch. Winnen is extra speciaal sinds Noa er is. Maar het was ook een lastig jaar. Doordat ik eruit ben geweest tijdens mijn zwangerschap, en erna door enkele blessures, had ik ook veel tijd voor mezelf. Normaal raas je maar door als topsporter en blijf je in die tunnel. Je vergeet als het ware alles om je heen en focust alleen op je sport. Maar dat viel stil en plots bleek de wereld heel groot en had ik alle tijd om in de spiegel te kijken. Dat was confronterend, maar ik heb heel veel geleerd over mezelf. Daar ben ik heel dankbaar voor dat ik dit mocht meemaken. De resultaten bleven los van de Nederlandse titel verder uit, maar ik heb een heel leerrijk jaar gehad, dat me in het laatste seizoen van mijn carrière ook zal helpen.”

“Ik voel dat ik Team SD Worx-Protime nog veel kan bijbrengen in mijn laatste jaar. De prestatiedrang is er. Of ik echt zal kunnen stoppen op een hoogtepunt, weet ik nog niet. Maar die winnaarsmentaliteit is deel van wie ik ben. Ik ga keihard trainen en er alles aan doen om er nog één keer alles uit te halen wat erin zit. Ik wil finales mee betwisten. Als ik niet meer kan winnen, zal ik er ook vrede mee hebben om het stokje door te geven. Maar ik wil die nationale trui eer aan doen. Daarnaast hoop ik ook mijn ervaring en kennis over te brengen op de minder ervaren meiden in de groep. Dat zit in mijn karakter, maar in mijn carrière heb ik me daar nog nooit echt op kunnen toeleggen omdat de focus zo hard lag op zelf presteren. In de wedstrijden die mij niet liggen of waar ik puur ben om te helpen, zal ik dus proberen de jongere rensters iets bij te brengen. Ik voel dan ook dat ik echt nog een betekenis kan spelen voor Team SD Worx-Protime en dan was het een makkelijke keuze om nog één jaar alles te geven.”

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×