Danny Stam blikt vooruit op 2022

Danny Stam blikt vooruit op 2022

“Bij ons kun je ook met slechte benen winnen”

03/03/2022

De eerste Worldtour race staat voor de deur met Strade Bianche. Na het uiterst succesvolle 2021 zijn de verwachtingen voor Team SD Worx hooggespannen. Vorig jaar werden vele belangrijke koersen gewonnen en werd het seizoen afgesloten op een overtuigende eerste plek in de UCI-ranking. Afgelopen winter heeft veelwinnaar Anna van der Breggen echter de fiets ingeruild voor de ploegleiderswagen. Toch komt Team SD Worx niet ontmanteld aan de start. “Zeker niet, we zijn in de breedte erg sterk. Ook dit seizoen zal je niet om ons heen kunnen”, verzekert sportief manager Danny Stam.

Gekoppelde rensters: Chantal van den Broek-Blaak Lotte Kopecky Demi Vollering Elena Cecchini Niamh Fisher-Black Christine Majerus Marlen Reusser Anna Shackley Lonneke Uneken Blanka Vas

2021 was een topjaar. Omloop Het Nieuwsblad, Strade Bianche, Flèche Wallonne, Liège-Bastogne-Liège, La Course én het voltallige Giro podium, een indrukwekkend lijstje. Kan dat geëvenaard worden?

Danny Stam: “Dat is vingerdik kijken. Elk jaar denken we: ‘vorig seizoen was zo bijzonder, dat zullen we moeilijk kunnen evenaren.’ Toch lukt het ons nagenoeg altijd. We missen natuurlijk wel Anna als klassementsrenster, dus om het volledige podium in te palmen, wordt moeilijker.”

Hoe gaat de ploeg het verlies van Anna van der Breggen opvangen?

“Niemand is onvervangbaar, maar toch valt dat niet meteen op te vangen. Anna is een heel bijzonder persoon. Als ze haar zinnen ergens op had, dan liep ze die race zelden mis. Dát zullen we wel missen. Toch blijven we erg sterk in de breedte. Met onder andere Demi Vollering, Marlen Reusser en Lotte Kopecky kun je de finales in. Alleen, de specifieke wedstrijden waar je met Anna kon uithalen, moeten we nu met een andere insteek komen.”

Zal Demi Vollering in die races naar voren worden geschoven?

“Demi heeft bewezen dat ze die races perfect aan kan, maar dan ben je nog geen Anna van der Breggen. Zo’n renster kom je maar een paar keer in de eeuw tegen. Leontien van Moorsel, Marianne Vos en Anna van der Breggen zijn/waren rensters van een zeldzaam kaliber. Demi heeft vorig jaar bewezen dat ze het talent heeft. Maar het niveauverschil naar deze wereldtoppers kun je niet in één seizoen wegpoetsen. Dat kunnen we ook niet verwachten van Demi. Laat ze maar rustig groeien."

Er zal nadrukkelijker naar haar gekeken worden dit seizoen. Denk je dat ze met de druk zal om kunnen?

“Dat denk ik wel, ja. De Women’s Tour is daar een mooi voorbeeld van. Anna reed daar niet, alle druk lag bij Demi en met de hulp van onze rensters werkte ze het mooi af. Ik verwacht dus dat die druk geen probleem wordt.”

Wat verwacht je van nieuwkomers Lars Boom en Anna van der Breggen in de staf? Wat kunnen ze de rensters bijbrengen?
“Het is goed dat er een frisse wind waait binnen de staf. Anna is de ideale kracht om tussen mij en Lars in te staan. Vanuit haar eigen ervaring kan ze onze rensters aangeven hoe ze een toprenster kunnen worden. Anna kan extra facetten toevoegen die wij missen. Als man nemen we bepaalde zaken soms als te vanzelfsprekend. Lars kan ons daarnaast tactische zaken bijbrengen. Als trio ontlopen we elkaar tactisch en technisch niet veel. De versterkingen in de staf zullen de ploeg naar een hoger niveau stuwen.”

Wie wordt de verrassing dit jaar? 
“Marlen Reusser. Ik denk dat haar vele capaciteiten bij ons in de ploeg een tikkeltje meer uit de verf kunnen komen. Ook voor Lotte Kopecky geldt dit. Het is fijn om een team rond je te hebben dat in de breedte sterk is. Dat werkt bevrijdend en het is makkelijker koersen. Bij ons kun je zelfs met slechte benen een koers winnen.”

Verklaar je nader.
“We hebben altijd meerdere speerpunten. Als je de enige kopvrouw bent, kun je je niet verschuilen. Dan wordt er naar jou gekeken. Bij ons zitten er zoveel toppers om je heen, dat je in de schaduw kunt blijven om dan met één goed getimede demarrage het verschil te maken. De rest van het team stopt dan af.”

De balans tussen jeugd en ervaring zit goed. We hebben wat talent klaar zitten.

Is dat dé sterkte van Team SD Worx?
“Tuurlijk. Het is makkelijker koersen als je rensters à la Chantal Blaak, Demi Vollering of Marlen Reusser om je heen hebt, dan rensters die blij zijn dat ze net mee kunnen. Je staat gewoon sterker voor de finales. Én dan is er nog de gunfactor binnen ons team.”

Hoe zit de balans tussen ervaring en jeugd?

“Goed. We hebben zeker wat talent klaar zitten. Dat is ook nodig. Want de Anna van der Breggens en Chantal Blaaks van deze wereld houden uiteindelijk ooit op met koersen. We geven ze de omgeving om zichzelf te ontwikkelen. We zoeken altijd naar de ideale balans tussen ervaring en jeugd. Daarom ben ik blij dat Chantal Blaak nog even verder koerst. Zo houden we nog genoeg ervaring op de fiets. Met Amy Pieters missen we een ervaren kracht die heel dominant aanwezig was in elke race waar ze aan de start stond."

Als je dit seizoen slechts één wedstrijd mocht kiezen om te winnen, welke race zou dat dan zijn?

“Slechts één? (lacht) Doe dan toch maar de Tour de France. Het is een nieuwe wedstrijd van een hoog niveau, je schrijft geschiedenis als je de Tour als eerste weet te winnen.”

Wat betekent de komst van de Tour de France voor het vrouwenwielrennen?

“Eerst en vooral vind ik het raar dat de Tour nu pas terugkeert. Dat had eerder gemogen. Het biedt opnieuw een extra dimensie voor het vrouwenwielrennen. De kritiek dat hij slechts een week duurt, vind ik een non issue. De kwaliteit moet gewoon goed zijn. Liever een super attractieve korte Tour, dan een saai schouwspel van twee weken.”

Dominant koersen zit in ons DNA. Die nummer één positie moet van ons blijven.

Danny Stam

Vorig jaar schoot Team SD Worx meteen de hoofdvogel af met winst in de Omloop Het Nieuwsblad en de Strade Bianche. Afgelopen weekend eindigde Vollering tweede in de Omloop, wat verwacht je voor Strade?

“De prestatie in Omloop Het Nieuwsblad geeft vertrouwen. Als je er in de eerste race niet aan te pas komt, loop je heel lang achter de feiten aan. Ik wilde starten op een niveau waarvan de anderen denken: ‘Wow, zijn ze weer.’ Dat is gelukt. In de Strade gaan we op zoek naar de zege. Dominant koersen zit in ons DNA. Want die nummer één positie, die moet van ons blijven.”

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×