Blanka Vas leider in La Vuelta Femenina

Blanka Vas leider in La Vuelta Femenina

Dankzij bonificiatieseconden staat Hongaarse kampioene aan leiding

29/04/2024

Gekoppelde wedstrijd: La Vuelta Feminina 2024 - Gekoppelde rensters: Demi Vollering Elena Cecchini Niamh Fisher-Black Blanka Vas Barbara Guarischi Mischa Bredewold Marlen Reusser - Gekoppelde ploegleiders: Danny Stam

Blanka Vas heeft in de tweede rit van La Vuelta Femenina de leiding in het algemeen veroverd. De Hongaarse kampioenen werd tweede in een tussensprint en tweede in de rituitslag achter de Canadese Alison Jackson. Dankzij de tien bonificatieseconden die ze hiermee veroverde, nam zij de rode leiderstrui over.

Achter de finish overheerste even de teleurstelling dat Vas in de sprint voor de ritzege met een fietslengte verschil was geklopt door Jackson. De teleurstelling verdween snel nadat ze hoorde dat ze de rode leiderstrui kon aantrekken dankzij een bonusseconden. Ze pakte vier seconden voor de tweede plaats bij de tussensprint met nog 30 kilometer te gaan, waardoor ze al virtueel aan de leiding ging in de wedstrijd. Op de finish werd haar tweede plek nog eens beloond met zes bonusseconden. Een dag had Team SD Worx – Protime in de TTT slechts één seconde verloren op leider Gaia Realini en de rest van het Lidl-Trek team. Daardoor gaat Vas nu met acht seconden voorsprong op Jackson aan de leiding waarna enkele rensters van Lidl-Trek en Visma | Lease a Bike op negen seconden staan.

“Het is heel mooi voor Blanka dat ze nu de leiderstrui om haar schouders heeft”, geeft sportief manager Danny Stam aan. “Dit was geen plan. Het is een beetje toeval geweest, waarbij de hectische finale ons in de kaart speelde. We zouden na de klim kijken voor wie we zouden koersen. Daar hebben we toen wel de kaart van Blanka getrokken. De tussensprint was niet echt een doel. We hadden vooraf aangegeven dat als de mogelijkheid zich voor deed iedereen daar wel moest kijken voor de seconden. Dat heeft Blanka knap gedaan. Net zoals ze een goede sprint reed. Als ze wat beter gepositioneerd zat, had er misschien nog meer in gezeten. Maar met het gladde wegdek en de vele valpartijen mogen we ook blij zijn dat we op het podium staan en geen blessures hebben opgelopen. We gaan de komende rit niet te veel energie steken om haar rode leiderstrui. We zijn hier om La Vuelta Femenina te winnen en in de zware slotritten zullen we alle energie nodig hebben.”

Ook Blanka Vas gaf na de podiumceremonie aan dat dit niet gepland was. "Ik had niet de beste benen vandaag, maar het was een zeer technische finale die mij wel goed lag. Het was niet echt gepland dat ik de bonificatieseconden zou pakken, maar ik zat vooraan voor de tussensprint dus ik heb het geprobeerd. Het is leuk om nu de rode trui te hebben en het zou mooi zijn als we hem in de ploeg kunnen houden. Het doel is om deze Vuelta Femenina te winnen met de ploeg. Ik ben echt blij met de trui.”

 

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×