Team SD Worx strijdvaardig nadat Demi Vollering na sanitaire stop uit rode leiderstrui wordt gereden

Team SD Worx strijdvaardig nadat Demi Vollering na sanitaire stop uit rode leiderstrui wordt gereden

06/05/2023

“Een baaldag.” Zo omschrijft Demi Vollering de voorlaatste etappe van La Vuelta Femenina waarin ze de rode trui kwijtspeelde. Op het moment dat zij en enkele andere rensters van Team SD Worx halt hielden voor een sanitaire stop, trok een deel van het peloton vol door. Na opnieuw een barrage van de jury vocht Team SD Worx de volledige dag om het tijdsverschil zo klein mogelijk te houden. “Het is heel teleurstellend dat het op deze manier moet gebeuren, maar we zijn erop gebrand om morgen één en ander recht te zetten”, zeiden Demi Vollering en ploegleidster Anna van der Breggen strijdvaardig voorbij de finish in Laredo.

Gekoppelde wedstrijd: La Vuelta Feminina - Gekoppelde ploegleiders: Anna van der Breggen

In de voorlaatste etappe van La Vuelta Femenina moest Team SD Worx de volledige rit vol aan de bak om Demi Vollerings kansen op de eindwinst levend te houden. De leidster van de Vuelta was op achtervolgen aangewezen na een plasstop. “Op 70 kilometer van de finish moest ik en nog enkele andere rensters van mijn team plassen. Femke Markus reed op dat moment ook net lek. Het was net voor een dorpje. Er leek niets aan de hand, want op dat moment ontwikkelde het peloton een sloom tempo”, vertelt Demi Vollering. 

“Vlak nadat onze rensters aan de kant staan voor een plaspauze, met nog een paar rensters van andere ploegen, gingen Movistar, Jumbo Visma en Trek-Segafredo vol rijden. Terwijl de wind niet eens echt op de kant stond. Het was eerder meer tegenwind op dat moment”, vult ploegleidster Anna van der Breggen aan. “Doordat het niveauverschil in de Vuelta Femenina best groot is, werd er een klein groepje met een vijftal rensters gelost. Daarop besliste de jury gelijk dat er opnieuw een barrage moest worden gemaakt en dat de auto’s er tussen uit moesten. Dan wordt het moeilijk om terug te keren na een plaspauze.” 

“We hadden echt een grote achterstand”, weet Demi Vollering. “Het volledige team heeft zich moeten leegrijden tot aan de voet van de eerste beklimming om me zo dicht mogelijk terug te brengen. Daar ben ik zelf vol gegaan. Het werd een echte inhaalrace. Toen ik terug in de ‘eerste’ groep kwam, was er al een kopgroep vooruit.”

“Dat Annemiek van Vleuten beweert dat het sowieso het plan was om daar te versnellen, is logisch. Het is wel heel toevallig allemaal. Ze hebben er alles aan gedaan om me uit het rood te rijden. Dit is topsport. Ik verwacht niets cadeau te krijgen, maar als je het zo wilt doen… Zonde. Ik baal dus als een stekker. Gisteren verloor Niamh Fisher-Black tijd na een barrage van de jury. Het is al de tweede dag op rij dat we daarbij niet het geluk aan onze zijde hebben”, aldus Vollering.

Al is de Vuelta Femenina nog niet beslist. Leidster Annemiek van Vleuten begint met een voorsprong van 1’11” aan de slotetappe met de zware beklimming naar Lagos de Covadonga. “De achterstand was op een gegeven moment echt groot, maar toch hebben we de schade redelijk weten te beperken”, concludeert ploegleidster Anna van der Breggen. “We hebben dus een goede etappe gereden. De meiden hebben vandaag getoond hoe sterk ze zijn. We zullen morgen alles op alles zetten om de etappe en hopelijk nog de eindwinst te pakken. De slotklim is heel zwaar, daar kan je zeker nog minuten winnen of verliezen. Na vandaag zijn we geprikkeld en dan kan je altijd wat meer.” 

Ook Demi Vollering kijkt al uit naar de slotetappe. “Mijn benen waren erg goed vandaag. Hopelijk is dat ook morgen nog het geval. Ik ben op revanche belust. Ik hoop morgen één en ander recht te zetten”, besluit ze.

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×