Team SD Worx wint voor zesde keer in zeven jaar UCI World Tour als nummer 1 op UCI-ranking

Team SD Worx wint voor zesde keer in zeven jaar UCI World Tour als nummer 1 op UCI-ranking

“Veerkracht team stemt tot tevredenheid”

10/11/2022

Soeverein heeft Team SD Worx het afgelopen seizoen de nummer één positie in de UCI-ranking voor ploegen verdedigd. Voor de zesde keer in zeven jaar tijd wist de ploeg ook het WorldTour-klassement te winnen. Liefst twintig overwinningen werden er geboekt, waaronder elf zeges op WorldTour-niveau. Sportief manager Danny Stam kijkt dan ook tevreden terug op de jaargang 2022. 

Gekoppelde rensters: Lotte Kopecky Demi Vollering Elena Cecchini Niamh Fisher-Black Christine Majerus Marlen Reusser Anna Shackley Lonneke Uneken Chantal van den Broek-Blaak Blanka Vas Gekoppelde ploegleiders: Anna van der Breggen Lars Boom Danny Stam

Met de eindzege van Ashleigh Moolman-Pasio in de Ronde van Romandië hebben jullie het seizoen goed afgesloten?

Danny Stam: “Het is altijd mooi wanneer je de eerste en laatste WorldTour-wedstrijd van het seizoen weet te winnen. Het was een lang en zwaar seizoen, waarbij je aan het einde van het jaar merkt dat de steeds voller wordende kalender zijn tol eist. Wij gingen met een beperkte groep van start in Romandië. Ik merkte dat het moeite kostte om iedereen gemotiveerd te houden. We hadden ziektes en blessures. Sommigen hadden het seizoen al afgesloten, terwijl anderen aan het crossen of op de baan actief waren. Dan is het mooi dat we toch nog de juiste ijzers in Zwitserland hadden en nog de overwinning wisten binnen te halen. Een mooie manier om het jaar af te sluiten.” 

Met twintig overwinningen sluit je het seizoen af. Stemt dat tevreden? 

Danny Stam: “We zijn het seizoen heel sterk begonnen. Het klassieke voorjaar verliep dan ook goed met o.a. mooie overwinningen in de Ronde van Vlaanderen, Strade Bianche en Brabantse Pijl. Dat voorjaar schepte veel verwachtingen. In Spanje koersten we nog goed, maar daarna hadden we een mindere periode. In de Tour de France Femmes waren we wel weer goed. Vervolgens presteerden we in Noorwegen, Zweden en in de Simac Ladies Tour onder niveau. Als je het seizoen in Romandië dan weer zo afsluit, mag je tevreden zijn. Dat toont ook de veerkracht binnen de groep.”

Team SD Worx blijft op de UCI-ranking de beste vrouwenploeg. Is dat belangrijk? 

Danny Stam: “Jazeker. Dit is iets waar we trots op mogen zijn. We hebben wederom een goed seizoen gekend en diverse mooie zeges behaald. Het zijn niet alleen die twintig zeges, maar ook nog eens 47 podiumplekken. Het vrouwenwielrennen ontwikkelt zich de laatste jaren. De kalender wordt voller en het niveau ligt steeds hoger. Er zijn meer ploegen die in de breedte sterk voor de dag komen. Het geeft een goed gevoel als ik zie hoe vaak we nog een stempel op een wedstrijd kunnen drukken. Natuurlijk ken je ook een paar mindere periodes. Als je een paar procentjes minder bent, dan word je daar meteen op afgerekend. Alleen wanneer alles klopt doe je mee voor de overwinningen.  Het zou echter ook niet goed zijn wanneer je het hele jaar alles wint.” 

Liefst zes keer in zeven jaar de WorldTour voor ploegen winnen mag ook een prestatie worden genoemd.

Danny Stam: “Daar ben ik zeker trots op. Het tekent dat het ons al jarenlang lukt om het beste team in de belangrijkste wedstrijdenreeks te zijn. Om het steeds opnieuw te bewijzen is een enorme uitdaging. Zeker nu je de afgelopen jaren ziet dat de concurrentie steeds groter wordt. Er zijn veel WorldTour-ploegen bijgekomen, die naast een mannenteam ook een vrouwenploeg hebben opgezet. Zij bouwen allemaal een team rond twee à drie toprensters. Je ziet tegenwoordig dat ook in het vrouwenwielrennen de talenten veel eerder worden vastgelegd. Om dan al zoveel jaren in een andere samenstelling de WorldTour te winnen, vind ik een mooie prestatie.”

Dé grote verandering in het vrouwenwielrennen was dit jaar de komst van de Tour de France Femmes. Heeft de aantrekkingskracht van die wedstrijd je verrast? 

Danny Stam: “De Tour de France Femmes is een gamechanger voor het vrouwenwielrennen. Dit is next-level. Organisator Amaury Sport Organisation is niet de snelste met het invoeren van vrouwenwielrennen, maar wanneer ze er voor gaan dan staat er meteen ook iets. Dat hebben we vorig jaar met Parijs-Roubaix gezien en nu zeker met de Tour de France Femmes. Het is overduidelijk dat deze rittenkoers een heel belangrijk moment in het seizoen wordt. Een piekmoment waar we naar toe gaan leven. Natuurlijk blijft het voorjaar met de Monumenten hun waarde behouden, maar het belang van de Tour de France Femmes is na één editie direct al heel groot.” 

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×