Demi Vollering wil met wereldtitel in Glasgow de kers op de taart plaatsen op geweldig seizoen

Demi Vollering wil met wereldtitel in Glasgow de kers op de taart plaatsen op geweldig seizoen

“Regenboogtrui groot doel in mijn carrière”

11/08/2023

De Strade Bianche was de eerste grote overwinning van Demi Vollering in 2023. Dat er vervolgens nog zo veel mooie belangrijke overwinningen en ereplaatsen zouden volgen had ze nooit durven dromen. Inmiddels staat de teller op vijftien overwinningen en tien tweede plaatsen. Ze realiseerde een historische Ardennentripple, werd Nederlands kampioene, en heerste in de Tour de France Femmes met eindwinst. Een knalseizoen, dat ze zowaar nóg meer glans zou kunnen geven met een wereldtitel. “Of ik nou wereldkampioene wordt of niet, mijn jaar is sowieso schitterend. Maar een wereldtitel zou het hélemaal onvergetelijk maken”, zegt Demi Vollering.

Gekoppelde rensters: Demi Vollering

Met een ijzersterk Ardennenluik en winst in de Tour de France Femmes heeft Demi Vollering haar hoofddoelen van dit seizoen reeds gerealiseerd. Maar ze brandt nog van ambitie om de wereldtitel te behalen. Vorig jaar moest ze door een Covid-besmetting in het Australische Wollongong verstek geven voor het WK en zag ze in haar hotelkamer hoe Annemiek van Vleuten en Oranje de wereldtitel wonnen. “Natuurlijk was ik er toen graag bij geweest, maar het is niet zo dat dit nu een extra motivatie vormt. Ik kan er niets meer aan veranderen. Glasgow is een nieuwe kans. Ik merk dat ik rustig ben. In de Tour de France ervaarde ik een vorm van onrust, was ik soms té gretig. Nu leef ik met vertrouwen richting de wegrit toe.”

Het parcours in Glasgow is door het vele draaien en keren een ware uitputtingsslag, vol intervallen. “Het is misschien vergelijkbaar met het Nederlands kampioenschap rond de VAM-berg. Dat was  ook een intervalkoers, maar het parcours in Glasgow is lastiger. Er zijn weinig herstelmomenten. Nederland komt aan de start met een mooie ploeg die sterk is in de breedte. Dat is een voordeel waar we gebruik van moeten maken. We hoeven niet vast te houden aan één plan. Verschillende scenario’s zijn voor ons gunstig en dat is een luxe.”

Volgens de weersvoorspellingen behoort regen tot de mogelijkheden aanstaande zondag. “Regen zou de wedstrijd fel beïnvloeden. Het is een straatcircuit vol witte belijning en met een oneffen wegdek. Sommige rensters zullen dus met schrik de bochten ingaan. Als het koud is, ga je ook sneller door je koolhydratenvoorraad heen. Normaal doe ik het altijd goed in de regen. Ik train veel buiten. Een beetje regen schrikt me niet af.”

Demi Vollering en Lorena Wiebes behoren tot de favorieten voor de wereldtitel, net als Lotte Kopecky, hun ploeggenote bij Team SD Worx. “Ik vind Lotte een fantastisch persoon én het is een geweldige renster. Eén van de allersterksten op dit moment. Het liefst race je altijd met elkaar, maar op het WK dragen we een ander truitje. Het zal raar zijn om tegen haar te koersen. Op trainingskamp simuleer je soms een wedstrijdje, maar daar staat niets op het spel. Nu gaat het om een wereldtitel. Enerzijds ben ik wat bang voor de strijd met Lotte omdat ze in bloedvorm is en anderzijds kijk ik er ook naar uit. Het is fijn om je met de sterksten te kunnen meten. Maar de kanshebbers komen niet alleen uit de Team SD Worx-ploeg. Dit parcours is ook perfect op maat van Silvia Persico, Liane Lippert en Kasia Niewiadoma. Terwijl Elise Chabbey een sterk blok vormt met Marlen Reusser. Het wordt een interessant schouwspel.”

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×