Demi Vollering hoopt op eerste WK tijdrijden stiekem op medaille

Demi Vollering hoopt op eerste WK tijdrijden stiekem op medaille

“Tijdrit in Glasgow is een ontdekkingsreis”

10/08/2023

De afgelopen wereldkampioenschappen -en Olympische Spelen ging het tijdritgoud telkens naar Nederland met Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten en Ellen van Dijk. In Glasgow staat Demi Vollering voor haar eerste grote kampioenschap in het tijdrijden ooit. “In een sterk tijdritland als Nederland leek deelnemen aan het WK tijdrijden bijna als een droom die niet mogelijk was. Nu ik voor het eerst geselecteerd ben, wil ik er ook iets moois van maken”, aldus Demi Vollering.

Demi Vollering komt op het WK tijdrijden voor het eerst in competitie na haar eindzege in de Tour de France Femmes. “Ik vond het makkelijk om de knop om te zetten en op het WK te focussen. Onbewust stel je je er na de Tour de France al gelijk op in dat de wereldkampioenschappen eraan komen. Natuurlijk ben ik super trots dat ik de Tour gewonnen heb. Dat is iets wat me mijn leven lang zal bijblijven, maar het is niet zo dat mijn leven is veranderd. Ik ben nog steeds dezelfde. Dus zet ik telkens nieuwe doelen en daar behoort dit WK toe.”

De Tour de France Femmes bracht haar de liefde voor het tijdrijden bij. “In het verleden vond ik het altijd al een interessante discipline, maar alleen al geselecteerd worden, leek een mission impossible met concurrentes als Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten en Ellen van Dijk. Dus focuste ik er nooit zozeer op. Door de aanwezigheid van een tijdrit in het Tour-parcours van dit jaar, werd ik getriggerd om me er nu wel serieus op toe te leggen. Het was een hele leuke uitdaging. De avonturier in mij werd aangesproken. Mijn eerste World Tour-tijdrit in Tour de Suisse verliep boven verwachting. Dat gaf vertrouwen. Ook het NK tijdrijden ging het best lekker ondanks een verstoorde voorbereiding (Demi Vollering kwam rechtstreeks over van de Ronde van Zwitserland en sliep onderweg in een camper). Mijn gróte doel was de tijdrit in de Tour en die verliep prima. Stiekem hoopte ik op een selectie voor het WK tijdrijden en ik ben blij dat dit gelukt is.”

Vollering start zonder druk in het WK. “Het is de allereerste tijdrit waar ik fris aan de start kom. Ik ben alles nog wat aan het ontdekken. Niets moet en dat is best eens fijn. Tijdrijden is simpel. Je hebt één kans en je rijdt zo hard mogelijk van punt A naar B. Wie de snelste is, wint. Het is heel eerlijk. Marlen Reusser is de topfavoriete. Zij spoorde me eerder dit seizoen aan om me serieus toe te leggen op het tijdrijden. Misschien heeft ze daar nu wat spijt van (lacht). Ik zat al tweemaal dicht op haar tijd dit seizoen, maar verliezen van Marlen is een eer. Ze is een mega goede tijdrijdster.”

Elke renster heeft haar eigen manier om een tijdrit aan te pakken. Sommigen maken een gedetailleerd pacing plan, anderen rijden dan weer volledig op gevoel zonder wattagemeter. “Ik zit er wat tussenin. Ik rijd niet op wattage, maar heb wel een meter op mijn Specialized Shiv TT Disc. Ik rijd op gevoel en check tijdens de tijdrit af en toe welke wattages ik trap. Ik pin me niet vast op een getal wat ik per sé moét trappen. Zit je eronder, denk je dat je niet goed bent. Ga je harder, heb je schrik dat je misschien te snel gaat en dat je zal plafonneren. Elke renster moet uitzoeken wat best voor haar werkt. Uiteindelijk gaat het erom dat je je inspanning zo goed mogelijk aanvoelt. Hopelijk is dat donderdag voldoende voor een mooie medaille.”

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×