Uittredend U23 wereldkampioene Niamh Fisher-Black net een dag te oud om wereldtitel te verdedigen

Uittredend U23 wereldkampioene Niamh Fisher-Black net een dag te oud om wereldtitel te verdedigen

“Ik mocht de felbegeerde regenboogtrui aantrekken, niemand pakt me dat af”

09/08/2023

De wereldkampioenschappen in Wollongong waren vorig jaar al bij voorbaat speciaal voor de Nieuw-Zeelandse Niamh Fisher-Black: zo dicht bij haar thuisland de allerbelangrijkste ééndagswedstrijd ter wereld rijden. Dat ze achteraf de regenboogtrui mocht aantrekken als allereerste U23 wereldkampioene ooit, maakte het tot een onvergetelijke dag. Al kan ze haar titel niet verdedigen in Glasgow, aangezien ze 23 wordt op 12 augustus, een dag voor de wegwedstrijd. “Ik baal er niet van, ik zit alleen met de elitewedstrijd in mijn hoofd. En ik héb die felbegeerde trui toch mooi mogen aantrekken vorig jaar. Dat pakt niemand me af”, zegt Niamh Fisher-Black.

“De wereldkampioenschappen zijn speciaal. Er hangt een typische atmosfeer die met geen enkele andere wedstrijd te vergelijken is. Er is veel aandacht en druk. Je moet daarmee kunnen omgaan als topper. Vorig jaar was voor mij een aparte gewaarwording. Als Nieuw-Zeelandse ben ik het gewend om mijn wedstrijden af te werken zonder mijn familie en vrienden, maar in Wollongong herkende ik plots stemmen en mensen langs de weg. Dat was superfijn”, blikt Fisher-Black terug op de WK van 2022. 

De elite en de U23 rijden samen hun wedstrijd en op het einde wint de best genoteerde U23 ook een wereldtitel. “In het begin focus je vooral op de elitewedstrijd. Je wilt vooral daarin zo sterk mogelijk voor de dag komen. Dat ik wereldkampioen U23 werd bewijst dat ik de sterkste belofte was in Wollongong. De dag kon voor mij al niet meer stuk, maar dat ik de regenboogtrui mocht aantrekken voor mijn familie en vrienden… Dat was de kers op de taart.”

In Glasgow kan ze haar titel niet meer verdedigen. Fisher-Black wordt op 12 augustus 23 jaar, dat is daags voor de wegwedstrijd. “Fair is fair, ik ben nu eenmaal niet meer jonger dan 23. Dus dit jaar zit alleen de elitewedstrijd in mijn hoofd. Ik hoop dat mijn verjaardag beter verloopt dan vorig jaar, want toen viel ik in de Ronde van Scandinavië uit met een sleutelbeenbreuk (lacht). Met Lotte Kopecky en Anna Shackley had ik het al over het parcours. Het is lastig en hard. Het wordt zaak de sprinters te proberen lossen. De mannenwedstrijd heeft ons duidelijk gemaakt dat het afzien zal worden. Ik ga met niet al te hoge verwachtingen. Ik heb ook geen sterk team rond me. Het moeilijke is dat ik in deze wedstrijd tegen mijn ploeggenoten van bij Team SD Worx moet opboksen. Ik wil vooral genieten van de wereldkampioenschappen in Glasgow en er het beste van maken. Wie hier wil winnen, zal op het top van haar kunnen moeten acteren. Ik zie Lotte Kopecky als dé te kloppen vrouw. Samen met Demi Vollering.”

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×