Lotte Kopecky leeft met vertrouwen naar het grote doel van het seizoen toe: het WK in Glasgow

Lotte Kopecky leeft met vertrouwen naar het grote doel van het seizoen toe: het WK in Glasgow

“De wereldtitel zou bekroning van een Super Seizoen zijn”

11/08/2023

2023 is een oogstjaar voor Lotte Kopecky. Omloop Het Nieuwsblad, zichzelf opgevolgd als winnares in de Ronde van Vlaanderen, de Tour de France Femmes gekleurd met etappewinst, zes dagen in de gele trui, winnaar van de groene trui en tweede in het eindklassement. Het WK in Glasgow is ze afgetrapt met twee wereldtitels op de baan. Door wereldkampioene te worden op de weg zou Kopecky er helemaal een Grand Cru-jaar van kunnen maken. “Aan het begin van het seizoen had ik Glasgow aangestipt als het grote doel. Het parcours ligt me en de conditie is goed. Dit is een kans om die felbegeerde trui te winnen”, beseft de 27-jarige Belgische.

Gekoppelde rensters: Lotte Kopecky

Lotte Kopecky sloeg vorig jaar net niet haar stuur stuk toen ze in Wollongong vice-wereldkampioene werd achter Annemiek van Vleuten. “Ik was toen zeker niet de beste van de dag, maar door het koersverloop kreeg ik een grote kans op de wereldtitel. Helaas greep ik er net naast toen ik me miskeek op een goede finale uitval van Annemiek van Vleuten. Maar dat speelt geen rol meer. Dit jaar dient zich een nieuwe kans aan. Ik ben heel blij met mijn voorbereiding. Die verliep beter dan vorig jaar. Ik kom met een topconditie aan de start. Dat zorgt voor rust in het hoofd.”

Dat ze haar bloedvorm na de Tour de France Femmes kon doortrekken, toonde ze deze week al tijdens de wereldkampioenschappen baanwielrennen. Daarin pakte ze twee wereldtitels (afvalling & puntenkoers) en brons in het omnium. “Dat zorgt voor de extra bevestiging dat ik goed uit de Tour ben gekomen en dat de goede conditie er nog altijd is. Mijn benen voelen fris. Ook in de puntenkoers, het finale nummer van het omnium, voelde ik me nog goed. Dat is een fijn gevoel om mee te nemen richting zondag.”

Lotte Kopecky bereidde zich voor op het continue optrekken na de vele bochten van het WK-parcours door enkele wedstrijden bij de juniores te rijden. “Ik ben blij met dit afmattende circuit in Glasgow. Daarnaast is de Belgische ploeg sterker geworden in vergelijking met vorig jaar. Iedereen zal zich tweehonderd procent geven voor het doel dat gesteld is. Dat biedt vertrouwen. Natuurlijk boksen we op tegen sterke landen als Italië en Nederland waar ik mijn ploeggenoten Demi Vollering en Lorena Wiebes zal treffen. Bij Team SD Worx zijn we heel goede ploegmaten en zelfs vrienden, maar zondag rijden we in een ander shirt. Dan gaat ieder vol voor zijn eigen doel. Ik hoop uiteraard om wereldkampioene te kunnen worden. Als renster wil je die trui heel graag eens dragen. Of het al dan niet lukt, zal mijn seizoen niet maken of kraken, maar het zou wel dé absolute bekroning zijn van een super jaar.”

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×