Blanka Vas combineert wegwedstrijd met WK mountainbike cross-country U23

Blanka Vas combineert wegwedstrijd met WK mountainbike cross-country U23

“Kwalificatie voor Olympische Spelen is het doel”

09/08/2023

Blanka Vas is een multi-talent. Ze blinkt niet alleen uit op de weg en in het veld, ook in het mountainbike heeft ze doelen vooropgesteld. Daarom combineert de 21-jarige Hongaarse in Glasgow het wereldkampioenschap mountainbike cross-country U23 met de wegwedstrijd. “Ik vind het mountainbike een prachtige discipline en wil hierop in actie komen op de Olympische Spelen. Ik hoop me in Glasgow te kwalificeren. Ook het explosieve parcours van de wegwedstrijd moet me op zich wel liggen.”

2023 betekende het jaar van de bevestiging voor Blanka Vas. In 2021 was de Hongaarse al goed voor een vierde plaats in de mountainbikewedstrijd op de Olympische Spelen. Een klassering die ze evenaarde op de WK in Leuven voor elite. Dit seizoen schreef de Hongaarse twee WorldTour-zeges op haar palmares door etappes in de Ronde van Zwitserland en de Giro Donne te winnen. Al betekent dat niet dat ze in Glasgow alleen maar focust op de wegrit van zondag. Vas heeft haar zinnen gezet op kwalificatie voor de Olympische Spelen mountainbike en rijdt daarom op vrijdag de cross-country-wedstrijd U23. 

“Als ik hier een goed resultaat behaal, kwalificeer ik me voor de Olympische Spelen cross-country in Parijs. De meeste grote landen in de top-tien hebben reeds genoeg punten, dus moet ik voor kwalificatie vooral focussen op de kleinere landen. Het wordt zaak om beter te doen dan hen. Mijn doel is top vijf rijden, dan ben ik met zekerheid gekwalificeerd. Het parcours moet me normaal wel liggen. Het is een opgebouwd circuit, wat het een snelle, harde krachtkoers zal maken. Dat ligt me wel. De favoriet voor winst is welllicht Sofie Heby Pedersen, al kan ik de andere concurrentie moeilijk inschatten. Het is drie jaar geleden dat ik tegen hen uitkwam, dus ik weet niet goed wat te verwachten. Het beste is om me op mezelf focussen. Ik voel me goed. Ik geloof in de kwalificatie.”

Twee dagen later treedt ze aan in de wegwedstrijd. “Ik hoop dat mijn benen hersteld zullen zijn, want de mannenwedstrijd leek bijzonder lastig. Maar ik houd wel van het vele bochtenwerk en de korte beklimmingen en intervals. Het parcours in Glasgow moet me normaal wel liggen. De afstand is wel erg lang, dus het is afwachten hoe fris ik nog in de finale zal zijn.”

“Ik trek zonder druk naar de wegwedstrijd”, vervolgt Blanka Vas. “Ik heb niets te verliezen. Ik ga dus kalm blijven, me goed proberen te positioneren en mezelf zo lang mogelijk proberen te sparen door het juiste wiel te volgen. De U23 wereldtitel speelt een beetje in mijn hoofd. Mijn plan is om niet te focussen op de andere beloften, maar zo goed mogelijk voor de dag te komen in de elitecategorie. Lukt dat, dan zal ik er dicht bij zijn. Lukt het niet, dan is er geen man overboord. Dit seizoen kan al niet meer stuk. De puzzelstukjes vielen in elkaar. Ik geloofde meer in mezelf en vond mijn plaats in het team. Ik had nooit gedacht sprints te kunnen winnen, maar mijn ploegleiders overtuigden mij dat ik dit in me had. Het is ongelofelijk dat ik twee World Tour-zeges kon pakken. Ik hoop er in Glasgow nog twee goede resultaten aan toe te voegen, in de cross-country en op de weg.”

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×