Anna van der Breggen

Anna van der Breggen

Anna van der Breggen geldt als een van de rensters die het vrouwenwielrennen op de kaart heeft gezet. De tweevoudig wereldkampioene (2018, 2020) zette in 2021 een punt achter haar imposante carrière en heeft er het eerste jaar als ploegleidster opzitten. “Dit jaar heb ik geleerd wat er nodig is om deze job te doen. Ik dacht wel dat het de juiste beslissing was om een nieuwe weg in te slaan, maar je weet het pas zeker als je het echt doet”, zegt Van der Breggen.

De 32-jarige Zwolse moest zich aanpassen aan haar nieuwe job. “Als renster denk je dat je wel weet wat een ploegleider allemaal doet, maar je beseft het pas echt als je er zelf één bent. Het was toch een serieuze aanpassing. Het leven zoals ik het kende als renster was gedaan. Ik leerde mezelf ook beter kennen in hoe ik met dingen omga en hoe ik mijn talenten kan aanwenden om een goede ploegleider te zijn. Eigenlijk komt het er gewoon op neer dat je jezelf blijft en het elke dag beter probeert te doen.”

Van der Breggen plukt de vruchten van haar ervaring als profrenster. “Doordat ik tot iets meer dan een jaar geleden nog zelf tussen de rensters reed, ken ik het peloton door en door. In de volgwagen voel ik niet dezelfde adrenaline als toen ik zelf koerste, maar het is een andere soort focus. Je denkt immers niet meer voor jezelf, maar voor iemand anders. Dus probeer ik uit mijn ervaring als renster te putten. Als je voorop zit, wat is dan belangrijke info om mee te krijgen?”

Van der Breggen is al sinds 2017 verbonden aan Team SD Worx (vroeger Boels-Dolmans). “Dit is een speciaal team, omdat de toewijding zo groot is. Iederéén is enorm gemotiveerd om het best mogelijke resultaat te behalen in zijn job. Zowel de rensters, als stafleden zijn continu op zoek naar manieren om te verbeteren. Als je die drive voelt binnen een groep, is het logisch dat iedereen voor elkaar door het vuur gaat. In 2023 zal er dus opnieuw een ambitieus Team SD Worx aan de start staan, met als doel om beter te doen dan het jaar voordien”, besluit de Nederlandse. 

Bezoek website

Anna van der Breggen

NationaliteitNederland
Geboortedatum18/04/1990
GeboorteplaatsZwolle
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×