Blanka Vas

Blanka Vas

Blanka Vas was al een megatalent toen ze in 2021 door Team SD Worx-Protime werd gecontracteerd. Na een fabelachtige start van haar profcarrière met een vierde plek op de olympische mountainbikewedstrijd in Tokio en een vierde plek op de WK op de weg in Leuven, beleefde ze een moeilijk seizoen 2022. Het afgeloen seizoen herpakte ze zich.  “Ik had een aanpassingsperiode nodig”, blikt de Hongaarse kampioene terug. “Iedereen verwachtte meteen heel veel van mij. Ikzelf zeker ook. Ik moest eveneens leren omgaan met de druk die ik voelde vanuit mijn thuisland. Ik wilde iedereen trots maken, maar het kwam er niet meteen uit. Dus nam ik mezelf voor om in 2023 geleidelijk aan stappen te zetten. Dat is zeker gelukt. Ik wist dat ik een snelle sprint had, maar ik had niet verwacht om een massasprint te winnen op WorldTour-niveau zoals ik deed in de Giro Donne.”

Sportief manager Danny Stam erkent dat het verwachtingspatroon steil omhoog ging voor Blanka Vas. “Blanka is extreem getalenteerd en dus verwachtte iedereen veel. Maar de resulaten vielen tegen in 2022. Om als jong talent in een topteam als het onze terecht te komen, is niet eenvoudig. Hier rijden meer rensters van dat kaliber. De focus lag dus niet meer alleen op haar. Ze moest zelf ook soms aan de bak in een helpersrol. Maar ze heeft stug doorgewerkt en plukte in 2023 de vruchten van die veerkracht. Ze bewees meer dan dat ze echt haar mannetje kan staan op het allerhoogste niveau met mooie zeges in de Tour de Suisse en de Giro Donne. Ze heeft veel progressie geboekt.”

Getuige ook haar wereldtitel op de weg bij de U23 in Glasgow. “Dat had ik niet verwacht, maar ik ben trots op die titel”, zegt Vas. “Dat ik de regenboogtrui aan mocht, geeft veel motivatie om hopelijk ooit ook bij de profs die wereldtitel ooit te winnen. Maar daarvoor moet ik nog hard werken en groeien. Te beginnen in 2024.”

Blanka Vas

NationaliteitHongarije
Geboortedatum03/09/2001
GeboorteplaatsBudapest
Lengte1.63 m.
Prof sinds2020
Favoriete raceAmstel Gold Race & Plouay
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×