Femke Markus

Femke Markus

Femke Markus werd in 2023 bij het team gehaald als onderdeel van de lead-outtrein voor Lorena Wiebes, maar ontwikkelde zich tot een meesterknecht. Markus reed een dijk van een Parijs-Roubaix, maar viel in de finale sprint voor de overwinning op de roemruchte piste Andre-petrieux in Roubaix. “Femke had daar de kans van haar leven”, blikt sportief manager Danny Stam terug. “Hoe ze reed in Parijs-Roubaix gaf ons wel meteen de bevestiging dat we met Markus een goede renster hadden binnen gehaald. Iemand waar we op kunnen bouwen. Als je haar in de ploeg hebt, weet je dat zestig procent van het mee springen voor de de ontsnapping door haar wordt gedaan. Ze verricht prima knechtenwerk. Hopelijk zet ze deze lijn dit seizoen door en wordt ze opnieuw sterker. Zodat ze langer in de finale kan meedoen. De klassieke wedstrijden liggen haar het best. Femke is een ‘doorstoemper’. Hoe slechter de omstandigheden, hoe beter.”

Markus is tevreden over haar eerste jaar bij Team SD Worx-Protime. “Ik heb nu al meer geleerd dan ik voor mogelijk achtte in een jaar. Ik wilde beter worden en dat is gelukt. Met zo’n team om je heen kan je niet anders. Team SD Worx bracht me bij dat ik moet nadenken hoe mijn acties uiteindelijk het team ten goede komen. Als je een lead-out doet, moet je fietsen zoals de rensters achter je in de sprinttrein dit willen. Zo win je als team koersen. En daar kan ik oprecht van genieten. Als iedereens neus in dezelfde richting staat en we met elkaar met passie koersen, dat is gewoon kicken. De basis voor dat unieke familie -en teamgevoel legden we vorig jaar tijdens het teambuildingkamp in de Verenigde Staten bij Specialized.”

“Mijn transfer naar Team SD Worx-Protime was mijn absolute droomstap”, vervolgt Markus. “Toen ik vijf jaar geleden de overstap maakte van schaatsen naar fietsen, had ik niet verwacht ooit de kans te hebben om Parijs-Roubaix te winnen. Het was mijn beste wedstrijd vorig seizoen. Het verliep zo goed en mijn acties waren slim. Alleen de sprint op de piste liep helemaal fout. Parijs-Roubaix is mijn droomkoers en ik had deze klassieker bijzonder graag gewonnen. Uiteraard was ik teleurgesteld, maar ik zie het nu als een leerpunt dat me veel motivatie bezorgt. Ik kan deze wedstrijd ooit winnen. Daar ben ik van overtuigd. Maar ik moet nog veel leren en sterker worden. Dat is dan ook mijn doel voor dit seizoen. Nieuwe stappen zetten. Liefst ook zelf een kleinere koers winnen. Voor mij blijft echter het belangrijkste dat we als ploeg koersen domineren en winnen.”

Femke Markus

NationaliteitNederland
Geboortedatum17/11/1996
GeboorteplaatsDiemen
Lengte1.71 m.
Prof sinds2019
Favoriete raceParis-Roubaix
Bij het team sinds2023
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×