Lorena Wiebes

Lorena Wiebes

Lorena Wiebes kwam langs de grote poort binnen bij het Nederlandse WorldTeam: als snelste vrouw ter wereld en de zegekoningin van 2022. “Ik wist dat ik met Team SD Worx-Protime voor een ploeg koos die niet alles in het werk zou stellen om elke wedstrijd in een massasprint te laten eindigen. Ik wilde mezelf ontwikkelen en méér zijn dan alleen een sprintster. Dat is aardig gelukt in 2023. Ik won minder dan het jaar ervoor, maar het waren wel bijna allemaal stuk voor stuk WorldTour-zeges. Kwaliteit boven kwantiteit dus. Ik voel dat ik stappen heb gezet en een meer completere renster ben geworden. Dat ik een aantal doelen misliep door blessures en ziektes, maakt me extra hongerig voor het nieuwe seizoen.”

Wiebes blikt nog even terug op haar eerste jaar bij Team SD Worx-Protime, waarin ze 13 zeges pakte. “Dat we in de eerste sprintwedstrijd in de UAE meteen succesrijk waren, was een grote opluchting. Vooraf waren er door de buitenwereld veel vraagtekens over mijn sprinttrein geplaatst. Het was fijn dat we meteen konden aantonen dat die onterecht waren. Een zege die me altijd zal bijblijven, is de derde etappe van de Vuelta a Burgos. De dag ervoor werd ik gediskwalificeerd. Ik was dus extra hongerig om te tonen dat ik ook op een rechtmatige manier kon winnen. Het was een waar kat-en-muisspel en lange tijd leek het erop dat de ontsnapping het zou redden. Maar mijn team verrichte zo veel werk en uiteindelijk kwam ik er in de laatste meters nog over. De ontlading was gigantisch. De teamsfeer in deze ploeg is uniek. Ik kijk ernaar uit om opnieuw samen als ploeg de wedstrijden naar onze hand te zetten in het aankomende seizoen.”

Sportief manager Danny Stam: “We hadden meteen open kaart met elkaar gespeeld in de verkennende gesprekken. Ik had haar gezegd dat ik haar heel graag als sprintster in ons team wilde, maar dat we onze koerswijze niet zouden aanpassen. Team SD Worx-Protime maakt de koers immers hard. Lorena gaf meteen aan dat dit haar net aansprak in onze ploeg. Samen koersen en samen overwinningen pakken. Men onderschat soms hoe belangrijk zij is geweest bij heel veel van onze zeges. Dat begon al in de Omloop Het Nieuwsblad, waar ze als tweede bovenkwam op de Muur van Geraardsbergen en vervolgens heel dominant de aanval van Lotte Kopecky beschermde. Daar al kon je zien wat voor een teamplayer ze is. Lorena kan heel trots zijn op haar voorbije seizoen. Ze heeft behoorlijk wat pech gehad in sommige belangrijke doelen waar ze goed wilde zijn, maar ze is in het afgelopen seizoen ongelofelijk sterk geworden. Daar zal ze in 2024 de vruchten van plukken.”

Lorena Wiebes

NationaliteitNederland
Geboortedatum17/03/1999
GeboorteplaatsMijdrecht
Lengte1.71 m.
Prof sinds2018
Favoriete raceAmstel Gold Race
Bij het team sinds2023
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×