Zevenvoudig winnares Anna van der Breggen niet blij met nieuwe finale Waalse Pijl

Zevenvoudig winnares Anna van der Breggen niet blij met nieuwe finale Waalse Pijl

“Muur van Hoei vereist specifieke manier van klimmen”

16/04/2024

Wie Waalse Pijl zegt, zegt Anna van der Breggen. De olympisch kampioene van Rio de Janeiro won maar liefst zevenmaal op rij bovenop de Muur van Hoei. Vorig jaar begeleidde ze als ploegleidster Demi Vollering naar de zege. “Ik had een haat-liefdeverhouding met de Waalse Pijl. Je weet dat het allemaal op één moment aankomt, de beklimming van de Muur van Hoei. Sprinters zijn dat misschien gewend, maar voor klimmers is dat alleen bij de Waalse Pijl.”

Gekoppelde wedstrijd: Waalse Pijl 2024 - Gekoppelde ploegleiders: Anna van der Breggen

Anna van der Breggen: “De Waalse Pijl is een zware wedstrijd. Eigenlijk is het volledige Ardennenblok dat. Maar de slotklim maakt de Waalse Pijl anders. De Muur van Hoei is zo’n aparte klim. Afhankelijk van het type renster dat je bent, rijd je hem met een verschillende aanpak op. Als je niet bij de ultieme punchers behoort, dan kan je proberen bluffen, maar heb je het risico dat je stilstaat op het steilste stuk. Als je weet dat je niet bij de absolute top van de klimmers behoort, moet je proberen om voor de Muur weg te raken om kans te maken op de zege.”

“Dat is dit jaar een pak moeilijker geworden doordat de Côte de Cherave uit het parcours is geschrapt. Ik betreur dat echt, want die helling maakte de finale dubbel interessant. Als je niet wou wachten tot de Muur, lagen daar opties om het verschil te maken. Nu heb je een afdaling over een brede weg richting de voet van de Muur van Hoei. Dus is de kans nog groter dat de pure klimmers komen boven drijven en dat een elitegroepje op de Muur bepaalt wie wint of verliest. Zelf heb ik de Waalse Pijl wel eens gewonnen toen we met twee ontsnapt waren voor de Muur.”

“De Waalse Pijl is anders in vergelijking met de andere Ardennen klassiekers. In de Amstel Gold Race en Liège-Bastogne-Liège stapelt de vermoeidheid zich op. In de Waalse Pijl heb je best een tam begin, zeker dit jaar met de wijzigingen. Pas in de finale ontploft het en zitten de meesten nog redelijk fris. Dit zijn de koersen waar je heel diep kunt en moét gaan. Je weet dat alles in een paar minuten tijd moet gebeuren. Dat maakt het mentaal toch een beetje een lastige aankomst. Klimmers zijn dat niet zo gewend. Op een klim in het middel- of hooggebergte heb je vaak een inspanning van een halfuur, waar je zelf nog kan bepalen waar je het verschil wil maken. Hier moét het op de Muur gebeuren.”

“Wie de favorieten zijn voor deze editie van de Waalse Pijl? Demi Vollering heeft ondertussen de ervaring om het af te maken. Zij is altijd goed in de Waalse Pijl en is in deze klassieker onze enige kopvrouw. Ze wordt omringd door een sterk team die vol in ondersteuning zal rijden. Lotte Kopecky start als luxeknecht. Blanka Vas, Elena Cecchini en Femke Gerritse zijn er om mee te zitten in eventuele ontsnappingen, zodat Demi haar krachten zo veel mogelijk kan sparen tot de Muur. We zijn ook benieuwd naar hoe Niamh Fisher-Black het ervan af zal brengen. Dit is een klim die haar ook moet liggen. Qua uitdagers kijk ik vooral naar Kasia Niewiadoma, Elisa Longo-Borghini en Gaia Realini.”

Lees ook

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×