Lotte Kopecky

Lotte Kopecky

Het jaar 2023 werd een jaar om nooit meer te vergeten voor Lotte Kopecky. Voor de tweede keer op rij winst in de Ronde van Vlaanderen, tweede op het eindpodium van de Tour de France Femmes, groene truiwinnares in die Tour én wereldkampioene op de weg in Glasgow na eerder al twee wereldtitels op de piste. “Lotte is een klasserenster”, steekt sportief manager Danny Stam de loftrompet af. “Je kan alleen maar chapeau zeggen voor wat ze vorig jaar presteerde, in moeilijke omstandigheden en in zoveel verschillende disciplines. Alle grote doelen die ze voor ogen had, heeft ze gerealiseerd. Ze stoomde maar door. Lotte is het ideale uithangbord voor het wielrennen. Het is een inspiratie voor iedereen in het wielrennen.”

“In mijn stoutste dromen had ik niet durven hopen om zo’n succesvol seizoen te realiseren”, blikt Kopecky terug. “Wereldkampioen worden steekt er uiteraard bovenuit. Dat ik het kon afmaken als absolute topfavoriete, maakt de wereldtitel nog mooier. Toch voelde ik me op de ochtend van de wedstrijd in Glasgow niet onrustig. Ik had al zo’n superzomer gehad, met een onverhoopte tweede plaats in het eindklassement van de Tour de France Femmes en natuurlijk ook de twee wereldtitels op de piste. Ik hoopte dat het ook op de weg zou lukken, maar probeerde me enkel te focussen op wat ik wél kon controleren. Ik had superbenen. Het is moeilijk om het gevoel te beschrijven als je over de finish komt en beseft dat je je droom hebt gerealiseerd. Die regenboogtrui herinnert me er dit seizoen aan. Elke keer als ik naar beneden kijk en die strepen zie, geeft dit me veel motivatie.”

Beter doen dan 2023 is een mission impossible, benadrukt Kopecky. “Vorig jaar zei ik al dat het quasi onmogelijk zou doen om mijn seizoen te verbeteren. Ik moet die woorden nu herhalen. Zelfs evenaren lijkt moeilijk. Maar uiteraard ben ik erop gebrand om de trui zoveel mogelijk te tonen. Parijs-Roubaix is een doel, net als de Olympische Spelen in Parijs. Hoe dan ook, ik zal genieten van mijn seizoen in de regenboogtrui.”

Lotte Kopecky

NationaliteitBelgië
Geboortedatum10/11/1995
GeboorteplaatsRumst
Lengte1.70 m
Prof sinds2016
Favoriete raceTour of Flanders
Bij het team sinds2021

Palmares

JaarWedstrijd
20221° Ronde van Vlaanderen
20221° Strade Bianche
20221° Stage Vuelta a Burgos
20211° GC Lotto Belgium Tour
20211° Stage Challenge by La Vuelta
20201° Stage Giro d’Italia Femminile
20212° Gent-Wevelgem
20202° Gent-Wevelgem
20203° Ronde van Vlaanderen
20214° 4th Olympic roadrace

Het is moeilijk om het gevoel te beschrijven als je over de finish komt en beseft dat je je droom hebt gerealiseerd. Die regenboogtrui herinnert me er dit seizoen aan. Elke keer als ik naar beneden kijk en die strepen zie, geeft dit me veel motivatie.

Lotte Kopecky
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×